ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Χρήσιμες πληροφορίες για τα κατεψυγμένα αλιεύματα περιλαμβάνουν τη σωστή αποθήκευση και προετοιμασία τους.

Χρήσιμες πληροφορίες

Tips & Tricks

Για την απόψυξη, βγάλτε από το βράδυ τη συσκευασία του κατεψυγμένου αλιεύματος από την κατάψυξη και τοποθετήστε τη στο ψυγείο (συντήρηση), ώστε να ξεπαγώσει σταδιακά. Αν δεν υπάρχει χρόνος για αυτή τη διαδικασία και θέλετε να τα καταναλώσετε άμεσα, θα πρέπει να τα βυθίσετε σε κρύο νερό μαζί με την συσκευασία.

Τα κατεψυγμένα αλιεύματα, αν αποψυχθούν, θα πρέπει να καταναλωθούν άμεσα και δεν θα πρέπει να ξανά τοποθετηθούν στην κατάψυξη.

Τα κατεψυγμένα αλιεύματα διατηρούνται στην κατάψυξη έως την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης. 

Πρέπει να συντηρούνται στους – 18Ο C ή σε ακόμα χαμηλότερη θερμοκρασία.

 1. Το κουτί ή η σακούλα της συσκευασίας πρέπει να είναι σωστά κλεισμένα και σφραγισμένα.
 2. Αν μια συσκευασία είναι σκισμένη ή κατεστραμμένη, επιλέγουμε μια άλλη, άθικτη και ενημερώνουμε τον/την υπεύθυνο/-η του καταστήματος.
 3. Στη συσκευασία του κατεψυγμένου αλιεύματος θα πρέπει επίσης, να αναγράφονται η ημερομηνία λήξης και ο τόπος προέλευσης (αλιευτική ζώνη ή αλιευτικό πεδίο FAO – FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF ΤΗΕ UNITED NATIONS). Οι ενδείξεις αυτές μας ενημερώνουν για τον χρόνο που θα μπορούσε να καταναλωθεί το αλίευμα και για τη γεωγραφική περιοχή αλίευσης.
 4. Εάν στο εσωτερικό της συσκευασίας διαπιστώσουμε ότι έχουν μαζευτεί «τρίμματα» πάγου (ή «χιόνι» όπως συχνά αποκαλείται), αυτό σημαίνει ότι το κατεψυγμένο προϊόν έχει υποστεί διακυμάνσεις στη θερμοκρασία του κατά την αποθήκευση ή τη μεταφορά του και είναι πολύ πιθανό να έχει υποστεί αλλοιώσεις. Στην περίπτωση αυτή, επιλέγουμε μια άλλη συσκευασία και ενημερώνουμε τον/την υπεύθυνο/-η του καταστήματος.
 5. Επιλέγοντας ένα κατεψυγμένο αλίευμα, θα πρέπει πάντα να προσέχουμε να έχει το σωστό σχήμα. Θα πρέπει να αποφεύγουμε να αγοράζουμε ψάρια ή θαλασσινά που έχουν γίνει μια άμορφη μάζα, ή που έχουν διαλυθεί ή σπάσει. Αυτό σημαίνει ότι τα αλιεύματα έχουν αποψυχθεί και επανακαταψυχθεί, γεγονός που πολύ πιθανόν να έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση της ποιότητας τους και να έχει προκαλέσει αλλοιώσεις.
 6. Η όψη και το χρώμα του αλιεύματος είναι επίσης δύο πολύ σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει να προσέχουμε. Πρέπει το αλίευμα να έχει το φυσιολογικό χρώμα, χωρίς μεταχρωματισμούς (π.χ. κίτρινος χρωματισμός στη σάρκα του ψαριού λόγω οξείδωσης, μαύρες κηλίδες στα μαλακόστρακα λόγω μελάνωσης), να μην παρουσιάζει έγκαυμα κατάψυξης (άσπρες κηλίδες ή πολύ αφυδατωμένα σημεία), καθώς και δυσάρεστες οσμές.

Must-knows

Η ασπίδα κατά της οξείδωσης και της αφυδάτωσης

Το γλασάρισμα αποτελεί μία πρακτική ευρύτατα διαδεδομένη στη βιομηχανία των κατεψυγμένων αλιευμάτων και συνίσταται στη δημιουργία ενός λεπτού στρώματος πάγου (επίπαγος) στην επιφάνεια του κατεψυγμένου αλιεύματος σε συγκεκριμένο στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας με σκοπό την προστασία του αλιεύματος από την οξείδωση και την αφυδάτωση.

Ο επίπαγος λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας έναντι της οξείδωσης των λιπαρών και της αφυδάτωσης των ιστών του κατεψυγμένου αλιεύματος, καθώς εμποδίζει το αλίευμα να έρθει σε επαφή με τον αέρα (οξυγόνο) που βρίσκεται ακόμα και μέσα στις σακούλες της συσκευασίας.

Η μεσογειακή διατροφή, πρότυπη για τη διατήρηση της υγείας, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τα αλιεύματα.

Τα κατεψυγμένα αλιεύματα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε:

 • Πρωτεΐνες
 • Βιταμίνες (Α, D, B12)
 • Λιπαρά Οξέα Ω3
 • Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία (Κάλιο, Ψευδάργυρος, Σίδηρος, Φώσφορος, Σελήνιο, Ασβέστιο, Μαγνήσιο)

Ενώ έχουν ακόμα:

 • Χαμηλά λιπαρά
 • Χαμηλά κορεσμένα λιπαρά

Τα αλιεύματα περιλαμβάνουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας όπως το κολλαγόνο που ανήκει στην κατηγορία των δομικών πρωτεϊνών. Είναι μία από τις πιο διαδεδομένες ζωικές πρωτεΐνες και αποτελεί το κυριότερο συστατικό του δέρματος, των τενόντων και των οστών.

Σημαντικό θρεπτικό συστατικό όλων των αλιευμάτων και ίσως το πιο ευεργετικό για την υγεία του ανθρώπου είναι τα λιπαρά οξέα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα ανήκουν στην κατηγορία των απαραίτητων λιπαρών οξέων.

Τα λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην δόμηση των κυτταρικών μεμβρανών, στην δόμηση της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου, την ανάπτυξη του αμφιβληστροειδούς χιτώνα αλλά και στην σύνθεση ειδικών ουσιών όπως οι προσταγλαδίνες, οι θρομβοξάνες και οι λευκοτριένες.

Η βιταμίνη A ρετινόλη η οποία αρχικά συμβάλλει στην επιμήκυνση των οστών, επιτρέπει την προσαρμογή του αμφιβληστροειδούς στο ημίφως μέσω της σύνθεσης ενός ειδικού συμπλόκου της ρετινάλης, της ροδοψίνης. Επίσης, συμβάλλει στην ικανοποιητική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και αποτελεί αξιόλογη βιταμίνη στην διαφοροποίηση των κυττάρων. Η σημαντικότερη προσφορά του στον ανθρώπινο οργανισμό είναι η σωστή και ταυτόχρονα, η υγιής ανάπτυξη του δέρματος.

Εκτός από την ρετινόλη τα αλιεύματα περιέχουν και βιταμίνη D. Η βιταμίνη αυτή είναι υπεύθυνη για την ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου στον ορό του αίματος. Συντελούν στον μεταβολισμό του ασβεστίου στα οστά (οστεοβλάστες) αλλά και στην απορρόφηση του ασβεστίου στο λεπτό έντερο.

Η βιταμίνη Β3 αποτελεί σημαντικό στοιχείο του ενδιάμεσου μεταβολισμού και συμβάλλει στην σύνθεση των λιπαρών οξέων. Τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη B3 εκτός από τα αλιεύματα είναι το συκώτι, το κρέας αλλά και τα δημητριακά.

Το ασβέστιο συμβάλλει στην ανάπτυξη του σκελετού αλλά και στην δημιουργία της μέγιστης οστικής πυκνότητας, στην διαστολή και στην συστολή των αγγείων και των μυών, καθώς επίσης και στην μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων.

Αξιόλογες ποσότητες καλίου K εμπεριέχονται στο φαγώσιμο μέρος των αλιευμάτων, οι οποίες συντελούν στην ενεργητική μεταφορά συστατικών μέσα στο κύτταρο αλλά και στην δημιουργία και μεταφορά ηλεκτρικών σημάτων στα νεύρα και στους μύες.

Το ιώδιο I είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος αλλά και για την προστασία του ανθρώπινου οργανισμού από την εμφάνιση της βρογχοκήλης.

Ένα άλλο θρεπτικό συστατικό είναι το μαγνήσιο Mg, το οποίο κατέχει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία των ενζύμων, συμβάλλει στην ανάπτυξη του σκελετού και στην διατήρηση του ηλεκτρικού δυναμικού των μεμβρανών των μυών και των νευρών, συμμετέχει στον μεταβολισμό του καλίου, του ασβεστίου αλλά και της βιταμίνης D, προστατεύει από την εμφάνιση συμπτωμάτων νευρικής δυσλειτουργίας και μυϊκής αδυναμίας.

Ο ψευδάργυρο Zn, είναι συστατικό των περισσότερων ιστών του σώματος αφού αποτελεί στοιχείο των ενζύμων, συμμετέχει στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων, των λιπών και των νουκλεϊκών οξέων.

Τέλος, περιέχονται σημαντικές ποσότητες φωσφόρου P, ο οποίος αποτελεί δομικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών αλλά και μέρος του γενετικού υλικού και συμμετέχει στις μεταβολικές διεργασίες του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς επίσης και στη διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας.

Χρήσιμες πληροφορίες για τα κατεψυγμένα αλιεύματα περιλαμβάνουν τη σωστή αποθήκευση και προετοιμασία τους.

Χρήσιμες πληροφορίες για τα κατεψυγμένα αλιεύματα περιλαμβάνουν τη σωστή αποθήκευση και προετοιμασία τους.